Topraksız tarım - An Overview

Kullanıdığınız suyun EC değeri topraksız tarım yönteminde çok önemlidir. EC değeri ne kadar düşük ise su içerisine katılan besin çözeltisi miktarı o kadar fazla olur. Bu yüzden mümkünse tuzluluk değeri düşük olan yağmur suyunu toplayarak kullanmanız tavsiye edilir.

Eğitim ve Uzmanlık: Topraksız tarım sistemlerini etkili bir şekilde kurmak ve yönetmek için eğitim almak veya uzmanlardan destek almak, başlangıç maliyetini artırabilir.

Bazı üreticileri kökün bir kısmını ya da tamamını açık bırakabiliyor. Hidroponik tarım sistemde ekinlerin büyümesi için ışığa ihtiyaç duyuluyor, gün ışığının yanı sıra, akuakültür kısmı için kullanılan beyaz ışık kaynaklarından da yararlanılabiliyor.

Ekilebilir alanların kirlendiği kentsel ve kentsel alanlar söz konusu olduğunda, topraksız sistemlerin önemi kat kat artmaktadır.

Topraksız tarım yöntemleri, çevre dostu bir yaklaşım sunar. Az su kullanımı ve doğal kaynakların daha etkili kullanılması, sürdürülebilir tarım pratiğini destekler.

Bitkilerin ihtiyacı olan besin ve suyun tespit edilip bu ihtiyaçları toprak dışında bir ortamda temin ederek bitki yetiştirilen yöntem, topraksız tarımdır. (1) Bu yöntemde bitkilerin gelişimi için gerekli olan mineraller, besinler, su miktarı ve diğer elementler hesaplanır. Bu hesaplamalara uygun şekilde planlar oluşturulur ve üretim için uygulamaları yapılır.

Bu teknikte saksı yada torba içine doldurulan substratlara bitkilerin dikilir. Bitkinin ihtiyaç duyduğu besin elementleri damla sulama sistemi ile verilir.

Hidroponik tarım yöntemleri arasında çeşitli sistemler bulunmaktadır, bunlar arasında çözelti kültürü, substrat kültürü ve aeroponik gibi farklı teknikler yer alır.

Ayrıca sürekli su akışı sağlandığı için bitkilerin oksijen ihtiyaçları karşılanır. Ticari üretime uygun bir tekniktir. Yapımı zor olduğundan dolayı, hobi yetiştiriciliği ile uğraşan kişiler pek fazla tercih etmez.

Üretim yapılan su kültürü teknesi içerisine yerleştirilen pompa vasıtasıyla yapılan durgun su kültürüdür. Kullanılan su teknesi thirty cm derinliktedir. Bu sistemde bitki köklerin pompanın sağlamış olduğu hava kabarcıkları sayesinde çürümesi engellenmiş olunur.

Bu teknik, sıklıkla hobi yetiştiriciliği amacıyla kullanılmaktadır. Dolayısıyla ticari olarak durgun su kültürü ile yetiştiricilik yapanların sayısı çok azdır. Üretim bir kova, şişe veya kavanoz içerisinde bile yapılabilir. Bu yetiştiricilikte püf nokta, kullandığımız solüsyonun ışığa maruz kalmıyor olmasıdır.

Bitki ihtiyacı olan besin maddelerini çözelti şeklinde gerek gördüğü zaman alabildiğinden hastalık ve zararlılara karşı daha dirençlidir. Böylelikle hastalık ve zararlılarla mücadele çOkay az veya Helloç olmamaktadır. Topraksız tarım sağlığa zararlı değildir.

Akan su kültüründe daha az miktarda çözelti kullanmak amacıyla Besin Filmi Tekniği (NFT) adını verdiğimiz teknik kullanılmaktadır. Bu tekniğe göre yalnızca bitkinin kök uçlarının ulaşacağı kadar solüsyonun borulardan geçmesine olanak sağlanır. Böylece yoğun su kullanımının önüne geçmek mümkündür.

Topraksız tarım üretim şekli, en basit tanımıyla toprak olmadan bitkiye gerekli besin kaynağı sağlanarak read more üretim yapılmasıdır.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Topraksız tarım - An Overview”

Leave a Reply

Gravatar